adams matkasse

Fri for-kassen fra Adams matkasse

Denne uka var det fri for-kassen som dukket opp på døra hos oss, en kasse jeg har vært spent på å teste. Jeg spiser helst glutenfritt, men siden jeg kan spise litt mel har det ikke vært noe problem å gjøre små justeringer på de andre kassene. Det som gjerne er en gjenganger med gluten- og laktosefri mat er at den er næringsfattig og kaloririk, samt smakløs og tørr. Dette synes jeg Adams matkasse har klart å unngå. Det var masse grønnsaker, som jo er naturlig fritt for både gluten og laktose, og stort sett rene kjøttprodukter. Nå finnes det også veldig mange laktosefrie produkter i butikken, så disse er ofte lette å erstatte. Det var god dato på alle råvarene som kom, og god kvalitet på grønnsakene foruten agurken som var blitt litt for kald.
fri for kassen adams matkasse

Mandag formiddag mottok jeg en sms fra Adam`s matkasse med beskjed om at det kom romanesco istedefor blomkål, og at sausen var laktosefri selv om den var merket med melk som innhold. Det kommer alltid en beskjed i forkant hvis noe er byttet ut i kassen, eller sånn som her at sausen er feilmerket. Det er betryggende å oppleve at de har så god kontroll på hva de sender ut, noe som er ekstra viktig for en med allergi eller intoleranser.

Viltkarbonader med romanesco, potetmos, rørte tyttebær og brunsaus

Vår første middag denne uka ble viltkarbonadene, som ble ukas favoritt. Eneste utfordringen med denne middagen var jeg rett og slett gikk tom for stekeplater på koketoppen min. Det var hele 3 kjeler og en stekepanne i sving. Romanesco og gulrot burde jeg stekt i panna før karbonadene fremfor for å koke de, også varmet det opp igjen mot slutten for å spare inn en kjele. Karbonadene var ferdigstekt på forhånd, noe som gjorde at de opplevdes litt kompakte, men likevel veldig gode. Jeg tenker det ikke burde være noe problem å sende med ustekte karbonader i kassen, det ville perfeksjonert denne middagen. Et helt glass med Noras tyttebærsyltetøy var også med, så her har vi syltetøy en god stund fremover. Totalinntrykket var veldig godt, selv om det var mange baller i lufta samtidig underveis, og det ble en del oppvask etterpå.
adams matkasse

Pannestekt lange med glasert gulrot, agurksalat, rømme og poteter

Neste middag var ukas fisk. Denne gangen var fisken Lange, som var en fin variasjon etter flere uker med torsk. Lange er en litt fastere fisk med tykkere fileter, og den hang litt bedre sammen under steking. Mens torsken har hatt en tendens til å sette seg fast i stekepanna og falle fra hverandre. Jeg er ikke så veldig glad i kokte poter, så potetene delte jeg i fire, også ovnsbakte jeg de på bakepapir. Da sparte jeg meg for skrelling og for litt oppvask med det samme, og fikk enda mer smakfulle poteter. Jeg synes ihvertfall potetene smaker mer og bedre ved ovnsbaking enn ved koking. På denne tiden er potetene også ferske og har tynt skall, som det ikke er noe problem å spise. Denne middagen hadde ingen saus, men laktosefri rømme ved siden av, noe jeg synes er topp. Den syrlige agurken og de glaserte gulrøttene smakte også godt ved siden av. Istede for å bruke en panne til fisken og en egen til gulrøttene valgte jeg å steke gulrøttene først, for så å holde de varm i ovnen sammen med potetene mens jeg stekte fisken.
adams matkasse

Sitruskrydret kyllingbryst med bakt pastinakk, tomatsalat, fullkornsris og gremolatadressing

I fri for-kassen er det fire middager, og på torsdag ble det kyllingfilet fra Ytterøy med sprøtt skinn. Disse ble gnidd inn med sitruskrydderet som fulgte med. Krydderet førte dessverre til at kyllingen lettere ble svidd på utsiden, noe jeg ikke var oppmerksom på før det var litt forseint. Til den skulle det også egentlig vært en tomatsalat med tomat og agurk, som hos oss ble ovnsbakte cherrytomater. Agurken som kom hadde dessverre blitt litt for kald av å ha ligget noen timer i kassen, og var blitt veldig vassen. De ovnsbakte tomatene reddet denne middagen, siden resten av den var litt kjedelig. Pastinakk er en god grønnsak, men den har en spesiell, kraftig smak, og kan med fordel blandes sammen med andre rotgrønnsaker. Jeg hadde håpt at dressingen skulle bidra med mye smak, men dessverre ikke. Denne middagen ble nok ingen favoritt hos oss.
adams matkasse

Stekte nakkekoteletter med syrlig løk og romanesco, rødvinssaus, søtpotetmos og friske cherrytomater

Den siste middagen var nakkekoteletter, og den hadde vi spart til lørdag siden det var med en finfin rødvinssaus fra Stange. Det var ganske greit at sausen her var ferdig og bare skulle varmes opp, når vi kom slitne hjem etter lørdagsshopping på folksomme kjøpesenter. Det ble sånn passe med oppvask, og siden vi begge var i sving på kjøkkenet fikk jeg vasket opp det meste underveis. Alle cherrytomatene gikk med til kyllingmiddagen, siden vi var gått tom for agurk, så vi måtte kjøpe inn noen ekstra tomater til denne. Alt i alt en veldig god middag.
adams matkasse

Konklusjon

Totalt sett synes jeg fri for-kassen viser at det er fullt mulig å spise både sunt og næringsrikt med et gluten- og laktosefritt kosthold. Holder man seg til rene produkter og masse grønnsaker, så er man kommet langt på vei. Det var mange ting som skulle gjøres på en gang de dagene jeg lagde maten alene, mens når vi samarbeidet om det rakk jeg plutselig å vaske opp underveis. Jeg ser mange ting jeg gjør som begrenser oppvask og tiden jeg bruker på å lage maten. Sånne tips tror jeg mange hadde satt pris på i en hektisk hverdag, og er noe det gjerne kunne vært mer av i oppskriftsheftene.
All råvarene Adams matkasse sender med ser ut til å være norskprodusert, så tommel opp for å ha fokus på kortreist mat og støtte til de norske produsentene. Når de har mangel på råvarer klarer de også å erstatte det på en veldig god måte, og vi får tilsendt spennende grønnsaker som er i sesong nå sånn som romanesco.
adams matkasse